En blogg om att bo i hus

Ogräsättika

Jag har en ganska stor grusplan på gården, kanske 5x15m, och där kommer det upp en hel del ogräs. På små ytor kan det vara ganska avkopplande att rensa för hand tycker jag, men grusplanen känns aningen för stor för det.

Jag gillar inte kemiska bekämpningsmedel så för ett par veckor sedan bestämde jag mig för att prova ogräsättika. Det ska vara helt biologiskt nedbrytbart. Enligt instruktionerna sprutade jag på ättikan en solig förmiddag och det luktade ättika på hela tomten. Men jag måste säga att resultatet blev sådär. En del av ogräset dog visserligen ganska snabbt men mycket var också helt oberört av ogräsättikan. Jag antar att man måste spruta på ganska mycket för att det ska ge resultat. Nu, så här ett par veckor senare så är grusplanen grönare än någonsin och jag har börjat rensa för hand.

Jag kommer säkert att använda ogräsättika på mindre områden i framtiden, men på grusplanen kommer jag att använda salt och handrensning i framtiden. Skulle jag använda mig av ogräsättika där så skulle det bli ganska dyrt och i längden ta mer tid än gammal hederlig handrensning.

Similar posts
 • Ruccola I år provade jag för första gången att så ruccolasallad. Jag satte två rader ruccola tillsammans med två rader mangold i en pallkrage. Ruccola är nog det mest snabbväxande jag har odlat någon gång. Det dröjde inte många dagar förrän de första skotten stack upp ur jorden och efter någon vecka kunde de första bladen [...]
 • Odla i pallkragar Våren har kommit och det är dags att börja planera årets odling. I år ska jag använda mig av ett par pallkragar till morötter, pallkragarna kommer jag att sätta direkt i grönsakslandet så det behöver inte vara så mycket jord i dem. Pallkragarna har jag tillverkat själv. Jag hade ett par pallkragar som var helt [...]
 • Kompostkvarn Vi har mycket småträd och buskage på tomten och det blir en hel del ris och kvistar att ta hand om varje år. Tidigare har jag eldat och kört bort alla kvistar men detta är omständligt. Vi har långt till något ställe att slänga ris på men däremot grannar nära så vare sig att elda [...]
 • Upprustning av uteplats På ena sida huset har vi en uteplats som vi aldrig har använt annat än till att samla bråte på. Denna uteplats har varit riktigt förfallen. Den har bestått av plattor med en meterhög syrenhäck runt om. Syren är inget jag gillar. Det sprider sig som ogräs och syrenskott och annat ogräs hade letat sig [...]
 • Ogräs på grusplanen För andra gången i år har jag nu gett mig i kast med att besegra ogräset på grusplanen. Förra året testade jag ogräsättika men det var första och sista gången. Nu är det handrensning som gäller. Det jag har till min hjälp är en skyffel, alltså en sådan liten skyffel som är till för att [...]

2 Kommentarer

 1. Jenny Jenny
  2013/12/19    

  Har du testat en hjulhacka? Bara att räfsa bort ogräset efter man gått med den 🙂

  • andreas andreas
   2014/06/30    

   Hjulhacka? Har nog inte hört talas om en sådan, men jag ska kolla upp det 🙂

No Pings Yet

 1. Husbloggen – Ogräs på grusplanen on 2012/08/03 at 23:18

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste kommentarer

Kategorier

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE