En blogg om att bo i hus

Kompostera

På gården har vi två ganska stora komposter bredvid varandra. Ovanifrån är de U-formade så det går lätt att köra fram och lasta i eller ur med en skottkärra.

Jag har i dagarna ägnat mig åt att ta ur jord från den ena komposten till potatislandet, det är en hel del jobb med det. Vi komposterar mycket av trädgårdsavfallet och för att särskilja jorden från det som ännu inte blivit jord har jag byggt ett såll av ett stålnät med 15×15 mm rutor. Detta är ganska tidsödande men efter att komposten legat och vilat i nästan ett år går det att utvinna en hel del jord.

Jag brukar blanda i en del mindre kvistar vilket ska bidra till att det blir luft inne i komposten, dessutom brukat jag vara noga med att vattna då det inte är så bra om komposten torkar ut.

Rent miljömässigt känns det bra att kompostera. Jag slipper att köra bort eller elda upp trädgårdsavfall. Dessutom får jag en massa näringsrik jord att gödsla och plantera med. Det värsta är bara att även ogräs trivs bra i kompostjord….

Similar posts
  • Ruccola I år provade jag för första gången att så ruccolasallad. Jag satte två rader ruccola tillsammans med två rader mangold i en pallkrage. Ruccola är nog det mest snabbväxande jag har odlat någon gång. Det dröjde inte många dagar förrän de första skotten stack upp ur jorden och efter någon vecka kunde de första bladen [...]
  • Odla i pallkragar Våren har kommit och det är dags att börja planera årets odling. I år ska jag använda mig av ett par pallkragar till morötter, pallkragarna kommer jag att sätta direkt i grönsakslandet så det behöver inte vara så mycket jord i dem. Pallkragarna har jag tillverkat själv. Jag hade ett par pallkragar som var helt [...]
  • Löv i kompostkvarn Till denna höst införskaffade jag en begagnad kompostkvarn och den har varit utmärkt till kvistar och grenar, denna har jag nu även testat med löv. Eftersom årstiden är höst så har vi nu i vanlig ordning en hel del löv på tomten. Där det inte är ett allt för tjockt lager med löv brukar jag [...]
  • Kompostkvarn Vi har mycket småträd och buskage på tomten och det blir en hel del ris och kvistar att ta hand om varje år. Tidigare har jag eldat och kört bort alla kvistar men detta är omständligt. Vi har långt till något ställe att slänga ris på men däremot grannar nära så vare sig att elda [...]
  • Upprustning av uteplats På ena sida huset har vi en uteplats som vi aldrig har använt annat än till att samla bråte på. Denna uteplats har varit riktigt förfallen. Den har bestått av plattor med en meterhög syrenhäck runt om. Syren är inget jag gillar. Det sprider sig som ogräs och syrenskott och annat ogräs hade letat sig [...]

Inga kommentarer ännu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste kommentarer

Kategorier

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE