En blogg om att bo i hus

Upprustning av växthus

Vi har ett växthus som är byggt av gamla fönster. När någon tidigare ägare av huset bytt till moderna fönster antar jag att de sparat några av de gamla fönstren och byggt växthuset av dessa. De står på gamla järvägssleepers. Detta måste vara ett relativt enkelt och mycket billigt sätt att skaffa sig ett växthus på, men det blir en del underhållsjobb.

Nu har vi precis avslutat en upprustning av växthuset. Vi har målat och kittat och bytt ut jorden. Detta kanske inte låter så märkvärdigt, men det är ett ganska långdraget arbete att kitta alla dessa små fönster. Att pilla bort gammalt kitt och skrapa gammal färg tar också sin tid även om det sitter ganska löst.

Det är lite lättare att kitta och måla fönster som ligger plant, men denna lyx har jag bara kunnat unna mig med de fönster som används som dörrar.

Som synes på bilderna så har växthuset en stenlagd gång i mitten och jord på sidorna. Den gamla jorden tog jag bort och jag la även dit ny markduk vilket förhindrar att ogräs utifrån tar sig in.

I ena hörnet av ena rabatten gjorde jag ett stenparti där man kan ha krukor med kryddor. I andra rabattens ena hörn fyllde jag istället på med sand och la ett litet marmorgolv av marmorplattor som legat och drällt på gården. Där kan vi nu ha en stol.

Nu är tomatplantorna nere och snart bör de första gröna tomaterna titta fram.

Similar posts
  • Ruccola I år provade jag för första gången att så ruccolasallad. Jag satte två rader ruccola tillsammans med två rader mangold i en pallkrage. Ruccola är nog det mest snabbväxande jag har odlat någon gång. Det dröjde inte många dagar förrän de första skotten stack upp ur jorden och efter någon vecka kunde de första bladen [...]
  • Färdigmålat Nu har målningen av ena sidan av huset varit klar ett tag och det blir troligtvis den enda vi kommer att göra i år. Det känns mycket bra att regnvattnet bildar små droppar på verandaräcket istället för att sugas upp av träet som det gjorde tidigare. Vi har ett verandaräcke och ett balkongräcke som vi [...]
  • Målning påbörjad Då var skrapningen och borstningen och tvättningen av huset klar. Det är ju inte hela huset det gäller utan bara en sida, men ändå…. Att skrapa och pilla bort färg är nog bland det tråkigaste jag vet. Det går an om det är små ytor, men på en hel husvägg är det inget skoj tycker [...]
  • Borsta huset Då var det dags att måla huset. Det kommer åtminstone att bli en sida i år. Tyvärr så är det ju en del tråkigt förarbete innan man kan sätta igång med själva målningen. Huset är så klassiskt svenskt det kan bli, rött med vita knutar, och självklart är det falu rödfärg jag pratar om. Falu [...]
  • Odla i pallkragar Våren har kommit och det är dags att börja planera årets odling. I år ska jag använda mig av ett par pallkragar till morötter, pallkragarna kommer jag att sätta direkt i grönsakslandet så det behöver inte vara så mycket jord i dem. Pallkragarna har jag tillverkat själv. Jag hade ett par pallkragar som var helt [...]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste kommentarer

Kategorier

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE