En blogg om att bo i hus

Gipsskiva mot murstocken, eller inte?

Oputsad murstock

I badrummet som jag håller på att renovera går murstocken rakt igenom. När jag rev bort den gamla våtrumstapeten så följde en del gammal puts med på ett ställe, i övrigt sitter putsen riktigt bra. Jag har nu lagat det ställe där putsen gick bort. Till det använde jag Cementbruk A. Anledningen till att jag valde just cementbruk var för att det var det som jag hade hemma.

Putsad murstock

Jag har ännu inte helt bestämt hur jag ska gör med de väggar som utgörs av murstocken. Min första tanke var att sätta dit gipsskivor och sedan kakel på det. Men frågan är hur bra det är. Så vitt jag vet så mår inte gipsskivor så bra av att utsättas för temperaturer över 50°C. Detta är dock i nuläget ingen risk för den enda rökkanalen som används sitter i andra änden av skorstenen och denna delen blir inte alls varm, trots regelbunden eldning. Däremot kan det ju i framtiden bli så att fler rökkanaler tas i bruk och då kan det ju bli ett problem om det sitter gips direkt på murstocken.

Det är svårt att hitta några regler eller rekommendationer om detta och folk verkar göra lite olika. Tyvärr så litar jag inte riktigt på att den befintliga putsen håller för kakel, så troligtvis kommer jag att spackla och måla murstocken, vilket kanske gör rummet mer levande än om man kaklar hela.

Similar posts
  • Första motgången Som väntat har jag nu stött på den första motgången i mitt badrumsrenoveringsäventyr. Badrummet är byggt i slutet av 80-talet och en av väggarna måste ha byggts då. Jag har alltid förvånats över hur svag denna vägg har verkat. Om man bankat eller tryckt lite på den har det verkat som om den skulle kunna [...]
  • Gipsskiva på gammal putsad vägg I badummet som jag håller på att renovera finns det olika typer av väggar. Originalväggarna (från 1929) är byggda av trä i mitten. På träet är det spikat en massa små spikar och på dessa spikar är det lindat en massa ståltråd och bakom ståltråden är det en massa vass. Detta har fungerat som armering [...]
  • Putsa trappa Trappan till huset är i ganska dåligt skick och förr eller senare får jag väl gjuta om hela alltet. På stegen längst ner är det en hel del puts som har lossnat. Förra sommaren lagade jag de hål i putsen som uppstått, men vissa av dessa lagningar föll bort efter vintern. På de lagningar som [...]
  • Skorstenen ommurad För en tid sedan slammade vi en rökkanal så vi fick två eldstäder godkända att elda i och nu har det varit dags att även mura om skorstenen, inte hela skorstenen så klart utan det som är ovanför taket. Skorstenen var i mycket dåligt skick och det var bara en tidsfråga innan det hade börjat [...]
  • Kajor i skorstenen Vi har tidigare haft en plåtkupa med ett galler på toppen av skorstenen för att förhindra fukt och kajbon. Nu har vi nyligen renoverat skorstenen invändigt och när det blir varmare ska alltså även toppen på skorstenen muras om. Detta har gjort att vi tagit bort plåtkupan och skorstenen är i så dåligt skick att [...]

Inga kommentarer ännu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste kommentarer

Kategorier

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE