En blogg om att bo i hus

Kompostkvarn

Vi har mycket småträd och buskage på tomten och det blir en hel del ris och kvistar att ta hand om varje år. Tidigare har jag eldat och kört bort alla kvistar men detta är omständligt. Vi har långt till något ställe att slänga ris på men däremot grannar nära så vare sig att elda eller att köra bort riset har för oss varit optimalt.

Därför har jag under ett par års tid funderat på att skaffa mig en kompostkvarn så man kan mala ner kvistar och smågrenar och lägga i vanliga komposten. Två saker har dock hindrat mig. Dels är de bättre modellerna som får flest rekommendationer dyra, dels har jag varit rädd att jag ska få allt för mycket flis för att det ska få plats i komposten.

Av en slump hittade jag en begagnad kompostkvarn för tre hundra spänn av märket ”AL-KO” på 1600w. Den har knivar och ingen som helst matningsfunktion så man får bokstavligen mosa ner kvistarna. Men vilket lyft detta har blivit för trädgårdsarbetet! Det blir heller inte mycket flis att ta reda på. Stora rishögar skapar förvånansvärt lite flis. Knivarna är dessutom vändbara, slipbara och utbytbara.

Läser man på olika forum och liknande om kompostkvarnar så rekommenderar de flesta att köpa kompostkvarnar som kostar över 3000:-, men jag kan istället verkligen rekommendera att köpa begagnat. Visst är det inte lika bra som nytt, men det kostar ju bara en tiondel av priset, åtminstone i det här fallet.

Similar posts
  • Ruccola I år provade jag för första gången att så ruccolasallad. Jag satte två rader ruccola tillsammans med två rader mangold i en pallkrage. Ruccola är nog det mest snabbväxande jag har odlat någon gång. Det dröjde inte många dagar förrän de första skotten stack upp ur jorden och efter någon vecka kunde de första bladen [...]
  • Odla i pallkragar Våren har kommit och det är dags att börja planera årets odling. I år ska jag använda mig av ett par pallkragar till morötter, pallkragarna kommer jag att sätta direkt i grönsakslandet så det behöver inte vara så mycket jord i dem. Pallkragarna har jag tillverkat själv. Jag hade ett par pallkragar som var helt [...]
  • Löv i kompostkvarn Till denna höst införskaffade jag en begagnad kompostkvarn och den har varit utmärkt till kvistar och grenar, denna har jag nu även testat med löv. Eftersom årstiden är höst så har vi nu i vanlig ordning en hel del löv på tomten. Där det inte är ett allt för tjockt lager med löv brukar jag [...]
  • Upprustning av uteplats På ena sida huset har vi en uteplats som vi aldrig har använt annat än till att samla bråte på. Denna uteplats har varit riktigt förfallen. Den har bestått av plattor med en meterhög syrenhäck runt om. Syren är inget jag gillar. Det sprider sig som ogräs och syrenskott och annat ogräs hade letat sig [...]
  • Ogräs på grusplanen För andra gången i år har jag nu gett mig i kast med att besegra ogräset på grusplanen. Förra året testade jag ogräsättika men det var första och sista gången. Nu är det handrensning som gäller. Det jag har till min hjälp är en skyffel, alltså en sådan liten skyffel som är till för att [...]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste kommentarer

Kategorier

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE