En blogg om att bo i hus

Löv i kompostkvarn

Till denna höst införskaffade jag en begagnad kompostkvarn och den har varit utmärkt till kvistar och grenar, denna har jag nu även testat med löv.

Eftersom årstiden är höst så har vi nu i vanlig ordning en hel del löv på tomten. Där det inte är ett allt för tjockt lager med löv brukar jag bara köra över dessa med gräsklipparen. Jag har en gräsklippare med ”multiclip” funktion och den finfördelar löven och jag låter dem bara ligga kvar på gräsmattan. Nu på hösten ser det tråkigt ut, det blir som en brun sörja på gräsmattan men till våren då gräset börjar ta fart så syns denna sörja inte alls till. På detta sätt sparar jag en massa tid, ryggont och plats i komposten.

På ett ställe på tomten har vi dock en yvig lönn och denna ger ifrån sig en ansenlig hög med löv varje höst. För mycket för att klippa med gräsklipparen. Lönnlöv är så pass skrymmande också så komposten blir full på nolltid trots att vi har två stora komposter.

Därför har jag nu testat att köra lönnlöven i kompostkvarnen. Kvarnen har två knivar som finfördelar det stoppar i och detta fungerade mindre bra till löv måste jag säga. Det tar ganska lång tid då själva inmatningshålet är gjort så att man inte ska få in några händer. Jag märkte också att det är noga med hur mycket löv man matar på. Lägger man i för lite åt gången så passerar löven nästan obemärkt genom kompostkvarnen, matar man på för mycket så blir det för tjockt vilket resulterar i att kvarnen stannar och man måste öppna och rensa den.

Jag tog mig dock tiden att mala ner en hel del löv och det var ändå värt besväret. Det blev nu mer plats över i komposten samtidigt som allt nu kommer att förmultna snabbare.

Similar posts
  • Kompostkvarn Vi har mycket småträd och buskage på tomten och det blir en hel del ris och kvistar att ta hand om varje år. Tidigare har jag eldat och kört bort alla kvistar men detta är omständligt. Vi har långt till något ställe att slänga ris på men däremot grannar nära så vare sig att elda [...]
  • Bokashi Nu familjen dragit igång med ”Bokashi”. Detta är alltså en form av kompostering. Det går kortfattat till så att man samlar hushållsavfall i ett lufttätt kärl och blandar detta med mikrober. I det lufttäta kärlet ska sedan avfallet jäsa för att efter några veckor grävas ner i jorden, och av detta ska det sedan efter [...]
  • Kompostera På gården har vi två ganska stora komposter bredvid varandra. Ovanifrån är de U-formade så det går lätt att köra fram och lasta i eller ur med en skottkärra. Jag har i dagarna ägnat mig åt att ta ur jord från den ena komposten till potatislandet, det är en hel del jobb med det. Vi komposterar [...]

1 kommentar

  1. Brabo Brabo
    2016/08/13    

    Hur kraftig är din multiclip gräsklippare?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste kommentarer

Kategorier

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE