En blogg om att bo i hus

Expriment med med fläkt för ökad värme

Fläkt till eldstad

I källaren har vi en ”fattigmanskakelugn” som är omgjord och en eldningskasset är ditsatt. Själva kakelugnsfunktionen är utriven och istället finns det ett galler ovanför eldstaden som släpper ut värme.

En fattigmanskakelugn, om jag förstått det rätt, är byggd helt i tegel utan kakel vilket blir billigare men den behåller inte värmen alls lika länge som en riktig kakelugn. Fattigmanskakelugn brukar även kallas för ”rörspis” tror jag.

Källaren är helt oisolerad och med denna eldstad kan man värma upp källaren relativt snabbt, åtminstone rummet där eldstaden finns. Jag har nu funderat ett tag på att en fläkt vid gallret där värmen kommer ut skulle bidra till ännu snabbare uppvärmning. Det finns säkert fläktar för just detta ändamålet men jag tycker ju om att prova och testa saker själv därför införskaffade jag en 10x10cm stor fläkt av den typ som brukar sitta i datorer. Hittade en i en webbutik för 29:-. Fläkten är på 12v och jag testade att driva den med ett skruvdragarbatteri vilket fungerar utmärkt.

Här har jag inte tänkt någonting på estetiken utan jag hängde bara upp fläkten med hjälp av ett par spikar i gallret med kablarna hängande på trekvart ner till batteriet. Men vilken skillnad det blev! Luften sugs ju nu in vid eldstaden och värms upp därinne och slussas ut igen vid gallret. Uppvärmningen går på detta sätt mycket snabbare.

Det finns dock ett problem. Fläkten blir mycket varm. Så varm att den knappt går att ta i. Just denna fläkt är inte ämnad att bli så varm så skulle jag fortsätta att använda den på detta sätt skulle den snart gå sönder antar jag. Ska spåna vidare och se om det går att göra på annat sätt.

 

Similar posts
  • Ved Någonstans bär det emot, men idag har jag köpt ved, huggen och kluven, bara att stapla. Anledningen till att det bär emot är att jag är uppvuxen i den småländska granskogen och behövdes ved var det bara att ta fram motorsågen. Hur som helst, efter att ha fått kakelugnen fixad så måste man ju ha ved [...]
  • Kakelugnen ryker in Vi har nyligen renoverat rökgången till kakelugnen samt satt in en Keddy eldningskasett i källaren. Båda eldstäder går på samma rökkanal. Allt har fungerat felfritt efter renoveringen och det har varit riktigt bra drag i kakelugnen. Efter ett tags uppehåll i eldandet på grund av fint väder tände jag i förra veckan en brasa och [...]
  • Kostnad för att värma upp ett källaru... Efter att ha renoverat ett källarrum har jag nu satt in ett 800w elektriskt element där, tanken är att det ska kunna användas som gästrum. Det finns visserligen även en Keddy braskamin i rummet, men ska man hålla värmen uppe får man hålla elden igång och därför behövs ett komplement i form av ett element. Under [...]
  • Keddy vs Kakelugn Nu har vi i en tid haft en fungerande kakelugn och en fungerade Keddy eldningskasett. Eldningskasetten är alltså den minsta varianten. Båda har sina fördelar och nackdelar och jag tänkte här försöka att reda ut vad. Keddyn blir varm snabbt och ger därmed värme ganska omgående när man eldar. Kakelugnen tar längre tid innan den [...]
  • Kakelugn renoverad Efter en tids idogt sparande har vi nu renoverat vår kakelugn. Dessutom satte vi in en kasset i källaren där det fanns en öppen spis. Vi har länge tänkt att renovera kakelugnen och vi var inställda på att få riva ner hela kakelugnen och mura om den, men som tur var behövdes inte den var [...]

Inga kommentarer ännu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste kommentarer

Kategorier

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE