En blogg om att bo i hus

Odla i pallkragar

PallkragarVåren har kommit och det är dags att börja planera årets odling. I år ska jag använda mig av ett par pallkragar till morötter, pallkragarna kommer jag att sätta direkt i grönsakslandet så det behöver inte vara så mycket jord i dem. Pallkragarna har jag tillverkat själv. Jag hade ett par pallkragar som var helt uppruttnade men gångjärnen var i bra skick då de är galvaniserade. Det var lite jobb med att få bort gångjärnen då de var fastsatta med nitar, nu har jag skruvat dit träet vilket kommer göra det lättare att byta plankorna efter ett par då de också har ruttnat sönder.

Annars är det både enkelt och billigt att tillverka egna pallkragar. Dessutom kan man ju bestämma måtten själv. Jag gjorde mina lite mer avlånga än standardmåttet. Allt material jag använde är sådant som blivit över från andra projekt. Trävirket har jag behandlat med vanlig träolja, på insidan nitade jag också dit fiberduk vilket jag hoppas ska förlänga livslängden på dem ett par år. För att det skulle bli lite extra snyggt målade jag också gångjärnen med svart lack.

Similar posts
  • Ruccola I år provade jag för första gången att så ruccolasallad. Jag satte två rader ruccola tillsammans med två rader mangold i en pallkrage. Ruccola är nog det mest snabbväxande jag har odlat någon gång. Det dröjde inte många dagar förrän de första skotten stack upp ur jorden och efter någon vecka kunde de första bladen [...]
  • Kompostkvarn Vi har mycket småträd och buskage på tomten och det blir en hel del ris och kvistar att ta hand om varje år. Tidigare har jag eldat och kört bort alla kvistar men detta är omständligt. Vi har långt till något ställe att slänga ris på men däremot grannar nära så vare sig att elda [...]
  • Upprustning av uteplats På ena sida huset har vi en uteplats som vi aldrig har använt annat än till att samla bråte på. Denna uteplats har varit riktigt förfallen. Den har bestått av plattor med en meterhög syrenhäck runt om. Syren är inget jag gillar. Det sprider sig som ogräs och syrenskott och annat ogräs hade letat sig [...]
  • Ogräs på grusplanen För andra gången i år har jag nu gett mig i kast med att besegra ogräset på grusplanen. Förra året testade jag ogräsättika men det var första och sista gången. Nu är det handrensning som gäller. Det jag har till min hjälp är en skyffel, alltså en sådan liten skyffel som är till för att [...]
  • Potatis I år satte jag en tidig potatissort tidigt, ”Arrow” hette den. Mitt mål var att om möjligt kunna bjuda på färskpotatis på midsommarafton, men det gick inte. Årets potatiskörd blev faktiskt ganska misslyckad. Det började redan när jag satte potatisen. Det blev lite för tätt. Detta i sin tur ledde till att det blev svårt [...]

Inga kommentarer ännu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste kommentarer

Kategorier

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE